Blog

Het weerbericht dat de geschiedenis bepaalde

 

Het was in Engeland prachtig weer op 4 juni 1944. Niets wees erop dat D-Day uitgesteld zou moeten worden. Maar er was wel degelijk zeer zwaar weer op komst, liet meteorologisch adviseur James Stagg het geallieerde opperbevel weten. Ze konden de plannen beter 24 uur uitstellen.

Alles en iedereen was klaar voor D-Day. De mannen waren ingescheept, de eerste bommen op de Duitse stellingen waren afgeleverd. Het tij aan de overkant zou optimaal zijn tijdens de landing en er stond een volle maan – handig voor bijlichten tijdens nachtelijke acties. Alleen het commando ‘go’ moest nog worden gegeven…

De geallieerden waren járen in touw geweest om dat moment te bereiken. En nu moesten de plannen een dág van tevoren tijdelijk worden opgeschort? Vanwege het wéérbericht? Je moet als weerman wel heel koelbloedig zijn om op zo’n moment te durven zeggen: ja inderdaad, vanwege míjn weerbericht.  

Stagg’s advies leidde tot verhitte discussies. Er waren andere – voornamelijk Amerikaanse – deskundigen die zeiden dat hij het te somber zag. Er was het Britse team van Stagg dat toch zeker zelf wel wist hoe ze het weer in Engeland moesten beoordelen. En er waren mensen die vonden dat wat wind en regen geen belemmering mochten zijn voor D-Day.

Generaal Eisenhower hoorde het gekrakeel aan en luisterde uiteindelijk naar Stagg. Knarsetandend, waarschijnlijk, maar hij luisterde wel. Hij moest het risico op grote problemen en fatale ongelukken onderweg afwegen tegen het risico van nóg meer uitstel en eventueel uitlekken van de plannen. Ga er maar aan staan. Stagg bood wel een sprankje hoop. Want het barre weer hoorde weliswaar bij een krachtige depressie die enige tijd zou aanhouden. Maar in de nacht van 5 op 6 juni zou het een paar uur lang wat rustiger zijn. Dat zou een goed moment zijn om te gaan.

En aldus geschiedde. D-Day werd een dag uitgesteld.

Het slechte weer kwam zoals Stagg had voorspeld, de paar uur relatieve kalmte ook. Op 6 juni 1944 in de vroege ochtend kwamen de eerste geallieerde soldaten aan land. En de weersomstandigheden in het Kanaal verslechterden daarna alleen nog maar. Stagg had een hele invasiemacht relatief veilig naar de overkant geloodst op één van de zeldzame momenten dat het kon.

Not all heroes wear capes. Sommige turen op de kaart en bestuderen weerpatronen.