Blog

Niet alle Kanaaleilanden zijn Brits

 

Pal voor de westkust van Manche liggen de Britse Kanaaleilanden. Vanuit Barneville-Carteret vaar je in een uur naar Guernsey en vanuit Granville in anderhalf uur naar Jersey. Dat leek ons altijd heel leuk om een keer te doen, op die manier een ommetje naar Engeland maken.

Maar omdat Engeland nu uit de Europese Unie is, vragen wij ons af of dat ommetje nog zo vanzelfsprekend is als het was. De ruzie tussen Frankrijk en Engeland over visserijrechten rond Jersey is inmiddels gesust, maar echt hartverwarmend zijn de verhoudingen nog altijd niet.

Maar. We hebben een alternatief plan bedacht. Ha! Want niet alle Kanaaleilanden zijn Brits. De Chausey-eilanden zijn Frans. En wat betreft fabelachtige natuur en rust en ruimte misschien nog wel aantrekkelijker dan hun grotere Britse collega’s. 

Chausey ligt 17 kilometer uit de kust bij Granville en is de grootste archipel van Europa. Talloze piepkleine eilandjes waarvan er vanwege het enorme getijdenverschil (14 meter!) veel onder water verdwijnen als de vloed opkomt. Bij eb bestaat Chausey uit 365 eilanden, bij vloed zijn er nog 52 over. Zeggen ze. Precies het aantal dagen en weken dat in een jaar past? Ik vraag me af of dat helemaal waar is, maar het klinkt goed.  

Grande Île is het grootste eiland en het enige waar mensen wonen. ‘Grande’ wil in dit geval zeggen: 1,5 kilometer bij 0,5 km kilometer, om je een idee te geven van de bescheiden schaal. Er wonen maar een paar mensen in de winter, wat meer in de zomer – vissers, natuurgidsen en een handjevol horecamedewerkers. Er zijn twee restaurants, een paar mooie oude bouwwerken en geen auto’s. Ruim baan voor de natuur.

Je begrijpt: dit is een geweldige omgeving voor iedereen die van zee en weidsheid en rotsen en zandstranden houdt. Bij laag water komt er zo’n 5000 hectare zand en rotsbodem bloot te liggen. Naast allerlei schelpdieren, garnalen en krabjes schijn je hier soms zelfs kreeften te kunnen vinden. Met een emmer en een schep scharrel je zo een feestmaal bij elkaar.

Dit is echt he-le-maal mijn soort bestemming. Zodra het drukke seizoen hier in Le Vert Buisson voorbij is ga ik. Echt. Zeker. Maar eerst mogen jullie. Vanuit Granville organiseert rederij Vedettes Jolie France op praktische tijden een overtocht naar Grande Île en terug. (En een bootexcursie naar de Mont Saint-Michel die ongeveer anderhalf uur duurt, zag ik. Ook niet verkeerd.)

Ter inspiratie nog een mooi itempje over Chausey dat een paar jaar geleden op het YouTube-kanaal van Ouest-France verscheen. Ook voor liefhebbers van dat snelle, half-ingeslikte Frans dat ze hier spreken. 🙂