Blog

Wandelen bij ons om de hoek

 

Mag ik bekend veronderstellen dat je in heel Normandië fantastisch kunt wandelen? Ja toch? Voor gasten hebben wij boekjes en kaarten en tips. Er zijn routes voor alle smaken en niveaus. En natuurlijk komt er ook een lijstje wandelspektakels waar je gerust een dag voor kunt uittrekken. Maar nu gaat het om mijn favoriete plekken dichtbij, waar je gewoon even een uurtje (of twee) door de natuur kunt struinen. Dat doe ik ook iedere dag, met de honden, en ik kan het van harte aanbevelen.

 

Een leeg strand met uitzicht op zee en twee honden

Omaha Beach bij opkomend tij.

Omaha Beach

Het bekendste strand van Normandië – vanwege de bittere strijd die hier op 6 juni 1944 plaatsvond – is wat mij betreft ook een van de mooiste. Ik raak hier nooit uitgewandeld. Het is in de buurt van het monument in Saint-Laurent-sur-Mer ’s zomers best druk. Maar de geschiedenis bepaalt de sfeer: hier kom je voor rust en bezinning. Bovendien is het strand 8 kilometer lang, drukte is voor wandelaars eenvoudig te vermijden. En als je geen zin hebt om na te denken over een route, dan heb je met een retourtje langs de branding al een aardig stuk in de benen. Ik kom hier in de winter minstens één keer per week, liefst als het eb is, want dan is het hier op z’n grootst en mooist.

Er is hier overigens ook een prachtige, gemarkeerde wandelroute. Over de kliffen het achterland in, om de beroemde Amerikaanse begraafplaats heen en over het strand weer terug.

Fôret de Cérisy

‘Ons’ bos – Fôret de Cérisy – is hier maar een kwartiertje vandaan. Omdat de honden het er heerlijk vinden en dit het enige bos zo dichtbij is, komen we er vaak om een rondje te wandelen. Met een kaart in de hand kun je hier op basis van genummerde bospercelen vrij eenvoudig je eigen route kiezen. Het heeft even geduurd voor ik snapte hoe het werkt. Maar het is heel handig, verdwalen is bijna onmogelijk (al is het me wel eens gelukt…)

Er is ook een gemarkeerde wandelroute die aan de rand van het bos begint en eindigt: bij de abdij in het dorp Cérisy. Dat is een prachtige, afwisselende wandeling, deels in het bos en deels tussen de weilanden door. Voor de liefhebbers: er zitten hier veel paardenfokkers en met een beetje mazzel zie je onderweg prachtige dieren in de wei. 

Marais de Cotentin et Bessin 

In de weidse natuur van de Marais de Cotentin et Bessin ligt Chateau de la Rivière, een imposante ruïne van een middeleeuws kasteel. Ooit moet het een machtig fort zijn geweest, maar ‘das war einmal’. Tegenwoordig zit er een enorme ooievaarskolonie – honderden paren! De Marais (moeras) is groot, en je kunt vrijwel overal prachtig wandelen, maar ik kom graag juist hier voor een uitje met de honden. Vanwege de ooievaars natuurlijk, en omdat het dichtbij is. Maar ook omdat het ‘uit de loop’ ligt; je moet echt weten dat dit mooie plekje bestaat.

Vanuit Saint-Fromond kun je ook een stukje langs de rivier de Vire wandelen. En er is een mooie gemarkeerde route die in het dorpje begint en eindigt. Heen loop je langs het oude Canal de Vire et Taute én de ooievaarskolonie.  De terugweg gaat over hoger gelegen gebied (met geweldig uitzicht!) langs de fraaie oude abdij van Saint-Fromond.

Longues-sur-Mer

Eigenlijk is dit te ver weg om in een lijstje ‘dicht bij huis’ te mogen staan. Maar het is hier zo fijn – voor mij én de honden – dat we het inmiddels als dichtbij genoeg ervaren. Vanaf de bunkers van Longues-sur-Mer – die op zich al een bezoek waard zijn – loopt een pad over de kliffen in de richting van Arromanches. Wij gaan meestal tot Cap Manvieux en dan dezelfde weg weer terug, maar je kunt nog veel verder wandelen… Ook een optie: beginnen in Longues-sur-Mer, vanaf Tracy de gemarkeerde route oppikken en via het binnenland terug.

Rondje door de wijk

Natuurlijk kun je ook gewoon bij ons de poort uit wandelen. Er is een aardig rondje van 8 kilometer dat over landweggetjes langs het plaatselijke D-Day-monument en al onze buren voert. Ook fijn voor hardlopers! Het is mooi open terrein met overal grazende koeien, en je komt soms een trekker of een melkwagen tegen. Omdat het zo bekend en vertrouwd voelt, noemt Martijn dit ‘het rondje door de wijk’. En dat is precies wat het is.