Blog


02 april 2022
Golfen in Normandië

 

Ze zeggen dat Normandië een geweldige bestemming voor een golfvakantie is. Omdat wij zelf geen golfers zijn, konden we dat lange tijd bevestigen noch ontkennen. Maar onze vrienden Mariëtte en Ron – enthousiaste golfers en kritische genieters – hebben de allermooiste baan in onze regio grondig uitgeprobeerd. Hun conclusie: en óf Normandië een geweldige golfbestemming is!

Mariëtte en Ron hebben hun ervaringen op Omaha Beach Golf Club – een halfuurtje rijden bij ons vandaan – voor andere liefhebbers op een rijtje gezet. Ik zou zeggen: doe er je voordeel mee!  

De baan
Omaha Beach Golf Club heeft twee lussen van 18 holes. La Mer loopt gedeeltelijk langs de kust en biedt prachtige vergezichten op de zee, het vissersdorpje Port-en-Bessin en de aangrenzende velden. Le Manoir is mooi en uitdagend, en ligt wat meer landinwaarts. Beide lussen zijn de moeite waard en wij waarderen de combinatie van beide. Dit jaar hebben we twee keer Le Manoir gedaan en één keer La Mer. Omaha Beach Golf Club krijgt op www.leadingcourses.com de hoogste waardering van alle golfbanen in de omgeving.

Tarieven
Je kunt online eenvoudig tee times boeken. Wij waren er half maart; in die periode waren er op de dag zelf nog voldoende starttijden beschikbaar en kregen we 20% korting op de standaard green fee. Wij hebben gebruikgemaakt van korting via Golf-O-Max, een Franse organisatie die voor een jaarcontributie van € 42 maar liefst vier keer korting geeft bij Omaha Beach Golf Club.

 

Verhuur
Een buggy is aan te raden, want er is aardig wat hoogteverschil te overbruggen, of huur een trolley; er zijn ook elektrische trolleys te huur. Bij de club ligt ook een driving range. De oefenballen zijn daar nogal aan de prijs bij kleine aantallen: € 8 voor 2 tikkies (ongeveer 20 ballen), € 40 voor 20 tikkies en € 75 voor 50 tikkies. Wij hebben daarom geen gebruikgemaakt van de driving range, wel van de gratis put en chipping green.

Om het nog aangenamer te maken: splits de flight van 18 holes in twee keer 9 holes en ga tussendoor lunchen in het clubhuis.

Ook goed om te weten
Mariette en Ron kregen van een lokale ciderboer nog de tip om de Golf de Cherbourg een keer uit te proberen. Meer bomen op en om de baan, maar ook daar is de zee niet ver weg. Wij achten de kans dat ze dat een keer gaan doen best groot. En als het zover is verwachten we natuurlijk weer een verslag.

 

 

 


31 januari 2022
Route d’Airfield Chipelle

 

We hebben tegenwoordig een ‘echt’ adres. Dat nieuws is tergend langzaam tot ons doorgedrongen. Eerst kwam er een officieel schrijven van de gemeente – over iets heel anders – aan ons persoonlijk gericht, maar met een niet direct herkenbare straatnaam. Hm? Toen zag ik tijdens een wandeling ineens rare gele naambordjes in de berm staan. Of dat iets met het adres in die brief te maken kon hebben, vroeg ik mij nog af.

Geel naambordje in het gras

Een paar dagen later constateerde ik – weer tijdens een blokje om – dat de rare gele bordjes vervangen waren door fonkelnieuwe, hartstikke officiële, gemeentelijke straatnaamborden.

Nou ja zeg!

Vorige week legde buurvrouw Sandrine uit hoe het zat. Ze snapte er niks van dat wij niets over het project ‘nieuwe straatnamen in Cartigny l’Épinay’ hadden gehoord. En dat terwijl haar David onze nieuwe straatnaam had bedacht! (Wij snapten het op zich ook niet, maar vonden toch dat zij – getrouwd met een van de verantwoordelijke gemeenteraadsleden – gemakkelijk praten had.)  

In ieder geval wonen wij nu dus – mede dankzij David – officieel op Route d’Airfield Chipelle nummer 756. Wat er tegen logisch oplopende huisnummers is, weet ik ook niet. Maar dat willekeurig lijkende nummer is waarschijnlijk de afstand van ons huis tot de doorgaande route in de buurt. Zo gaat dat op het Franse platteland wel vaker, heb ik begrepen.

Route d’Airfield Chipelle komt uit op Route de l’Aerodrome… Alsof de Boeings je om de oren vliegen. Maar eigenlijk gaat het om een klein eerbetoon, dit jaar alweer 78 jaar na dato. Het is een respectvolle verwijzing naar het kleine militaire vliegveld dat de Amerikanen hier kort na D-Day in 1944 aanlegden en van waaruit talloze missies zijn uitgevoerd op met name Saint-Lô. Het vliegveldje werd destijds vernoemd naar het eerste het beste gehucht dat de Amerikanen in deze omgeving waren tegengekomen: Lieu dit La Chipelle. En dat is – niet geheel toevallig – het oude complex waar David en Sandrine nu wonen. De cirkel is prachtig rond zo.

De namen van al die kleine gehuchtjes blijven heus wel bestaan. Lieu dit Renault, Lieu dit Talvast, Lieu dit Le Vert Buisson, Lieu dit La Chipelle… Misschien niet in de offciële communicatie vanuit de gemeente, maar gewoon in het dagelijks gebruik. Want hier in de buurt weet iedereen waar Le Vert Buisson is. Maar huisnummer 756? Geen flauw idee. En dat blijft nog wel even zo.