Blog


04 juni 2021
Het weerbericht dat de geschiedenis bepaalde

 

Het was in Engeland prachtig weer op 4 juni 1944. Niets wees erop dat D-Day uitgesteld zou moeten worden. Maar er was wel degelijk zeer zwaar weer op komst, liet meteorologisch adviseur James Stagg het geallieerde opperbevel weten. Ze konden de plannen beter 24 uur uitstellen.

Alles en iedereen was klaar voor D-Day. De mannen waren ingescheept, de eerste bommen op de Duitse stellingen waren afgeleverd. Het tij aan de overkant zou optimaal zijn tijdens de landing en er stond een volle maan – handig voor bijlichten tijdens nachtelijke acties. Alleen het commando ‘go’ moest nog worden gegeven…

De geallieerden waren járen in touw geweest om dat moment te bereiken. En nu moesten de plannen een dág van tevoren tijdelijk worden opgeschort? Vanwege het wéérbericht? Je moet als weerman wel heel koelbloedig zijn om op zo’n moment te durven zeggen: ja inderdaad, vanwege míjn weerbericht.  

Stagg’s advies leidde tot verhitte discussies. Er waren andere – voornamelijk Amerikaanse – deskundigen die zeiden dat hij het te somber zag. Er was het Britse team van Stagg dat toch zeker zelf wel wist hoe ze het weer in Engeland moesten beoordelen. En er waren mensen die vonden dat wat wind en regen geen belemmering mochten zijn voor D-Day.

Generaal Eisenhower hoorde het gekrakeel aan en luisterde uiteindelijk naar Stagg. Knarsetandend, waarschijnlijk, maar hij luisterde wel. Hij moest het risico op grote problemen en fatale ongelukken onderweg afwegen tegen het risico van nóg meer uitstel en eventueel uitlekken van de plannen. Ga er maar aan staan. Stagg bood wel een sprankje hoop. Want het barre weer hoorde weliswaar bij een krachtige depressie die enige tijd zou aanhouden. Maar in de nacht van 5 op 6 juni zou het een paar uur lang wat rustiger zijn. Dat zou een goed moment zijn om te gaan.

En aldus geschiedde. D-Day werd een dag uitgesteld.

Het slechte weer kwam zoals Stagg had voorspeld, de paar uur relatieve kalmte ook. Op 6 juni 1944 in de vroege ochtend kwamen de eerste geallieerde soldaten aan land. En de weersomstandigheden in het Kanaal verslechterden daarna alleen nog maar. Stagg had een hele invasiemacht relatief veilig naar de overkant geloodst op één van de zeldzame momenten dat het kon.

Not all heroes wear capes. Sommige turen op de kaart en bestuderen weerpatronen.

 

 


11 mei 2021
Vijf van de mooiste tuinen in Normandië

 

Dé tuin van Normandië is natuurlijk de tuin van Monet in Giverny. Maar omdat dat hier ruim twee uur vandaan is, lijkt me dat meer iets voor de heenweg of terugweg. Giverny ligt voor Nederlanders en Belgen in ieder geval aardig op de route, dus het zou best een leuk idee zijn. Dat betekent overigens niet dat er op tuingebied niks te beleven valt bij ons in de buurt. Heus wel. Kijk maar.

Jardin du Château Bellenau (25 min)
Ik ben er nog niet geweest, maar deze staat hoog genoteerd op mijn lijstje. Een weelderige tuin, lekker dichtbij, met allerlei moois te koop. En in het Pinksterweekend van 22 en 23 mei 2021 zijn ze extra lang open. Een ritje die kant op kun je mooi combineren met een bezoek aan Carentan, het vogelparadijs van Domaine du Beauguillot of Utah Beach. Of allemaal, dat kan best; alles ligt dicht bij elkaar.

Jardin d’Elle (10 min)
Het ziet er niet heel aantrekkelijk uit als je er langsrijdt, maar vergis je niet. Achter die saaie façade ligt een geweldige kwekerij; die ontdekte ik eerst. Mooie oude rozenrassen en stevige fruitbomen, vooral. Ze zijn wel aan de prijs, maar de kwaliteit is er ook écht naar. De bijbehorende tuin die je kunt bezoeken, ligt een beetje verscholen er achter. Kijk er vooral even rond, het is heel inspirerend! Op weg naar de fijne zaterdagmarkt van Saint-Lô kom je er vanzelf langs. (Zelf ben ik er  een keer in een saai seizoen geweest: net te laat in de herfst. Dus ik mag nog een keer.)

Jardin Botanique de Vauville (70 min)
Je moet er een eindje voor rijden, maar dan heb je ook wat: een botanische tuin met allerlei exotische planten en bomen die je misschien niet zo snel zou verwachten in deze regio. Maar dankzij de warme Golfstroom gedijen die hier uitstekend. Het noordwesten van Manche heb ik leren kennen als een ideale wandelregio, dus ik zou zeggen: als je er toch bent… Pak dan ook mijn favoriete wandelroute ngo even mee: het rondje om de Cap de la Hague.   

Parc du Château de Balleroy (20 min)
Voor een echte kasteeltuin hoef je niet ver: om Château de Balleroy ligt een elegant park dat zich uitstekend leent voor bewonderend rondslenteren. Het kasteel heeft een roerige geschiedenis achter de rug en de invloeden daarvan zie je terug in het ontwerp van de tuin. Natuurlijk ga je ook in het kasteel kijken als je er bent. Ja toch? Dat is alleen al vanwege het maffe luchtballonnenmuseumpje een goed idee.

Domaine Albizia (30 min)
Ook deze tuin staat nog op mijn verlangenlijstje. Het klinkt intrigerend, vind ik. De tuin is aangelegd door een eigenzinnige landschapsarchitect en hij heeft op zijn ‘domaine’ werk van lokale kunstenaars gecombineerd met planten en bomen. Daar valt echt wat te zien en beleven volgens mij. Goed in te passen in een dagje uit naar het indrukwekkende museum Memorial de Caen of het kasteel van Willem de Veroveraar in Falaise.