De vijf D-Day-landingsstranden

D-Day geldt nog steeds als de allergrootste invasie over zee ooit. Het is zo’n ontzagwekkend stukje van de wereldgeschiedenis, dat het voor ons een reden was om naar Normandië te verhuizen en een chambre d’hôtes te beginnen. Nu wonen we in Le Vert Buisson, op rijafstand van de vijf landingsstranden.

Natuurlijk ging het bij de slag om Normandië om veel meer dan alleen die stranden. Maar daar begon het allemaal wel op 6 juni 1944. Met het nieuwe front in het westen en de Russen die een tandje bij zetten in het oosten, kwam het einde van de Tweede Wereldoorlog en het Derde Rijk in zicht.   

Utah Beach (35 minuten)
Landinwaarts bij Utah Beach werden in de nacht vóór D-Day Amerikaanse parachutisten gedropt, ter voorbereiding op de landing vanaf zee. Veel van hen kwamen verkeerd terecht, in het moeras achter de duinen en zelfs midden in het dorp Sainte-Mère-Église. Met de nodige improvisatie wisten de mannen hun werk uiteindelijk toch te doen.

Ook de landing over zee kwam – vanwege de stroming – verkeerd uit, maar nu pakte dat gunstig uit, want de Duitsers hadden de verdediging daar minder goed voor elkaar. De geallieerde divisies vonden elkaar zo goed en zo kwaad als het ging en aan het eind van de dag waren ze tot een kilometer of vijf het land in getrokken.

Omaha Beach (25 minuten)
Op ‘Bloody Omaha‘ zat alles tegen. Alleen al de ligging van het strand, met aan weerszijden hoge rotsen, was een flinke uitdaging voor de geallieerden. Bovendien was de Duitse verdediging veel beter op orde dan verwacht, had het bombardement in de nacht voor D-Day zijn doelen bij het strand grotendeels gemist, en maakte de ruwe branding het bijzonder moeilijk om te manoeuvreren.

De situatie was zo uitzichtloos dat de Amerikaanse generaal Omar Bradley zelfs heeft overwogen om de operatie af te blazen. Zo ver kwam het niet. Tegen het vallen van de avond hadden de geallieerden vaste grond onder de voeten gekregen, al stelde het nog maar weinig voor en had dat kleine succes onvoorstelbaar veel gekost.

Gold Beach (45 minuten)
Omdat het tij tegenzat, konden Britse troepen pas in actie komen op Gold Beach toen de Amerikanen op Utah Beach en Omaha Beach al een uur bezig waren. Het strand werd fel verdedigd, maar anders dan bij Omaha Beach had het bombardement de nacht ervoor de Duitse verdediging in puin gelegd. Bovendien was de rugdekking van de Britse marine uiterst effectief.

Binnen een uur hadden de Britten meerdere doorgangen geforceerd. Ze stoomden meteen op, verder het binnenland, in en veroverden ook Arromanches, het vissersdorp waar een paar dagen later de aanleg van een gigantische artificiële haven begon.

Juno Beach (50 minuten)
De  Canadezen die op Juno Beach landden, hadden het in eerste uur loodzwaar. De woeste branding, zandbanken, mijnenvelden en felle tegenstand van de Duitsers zorgden voor een enorme chaos op het strand. Maar toen de eerste Canadezen waren doorgebroken, waren de Duitse troepen snel overrompeld.

Het lukte de Canadezen een heel eind verder te komen. Niet zo ver dat dat ze hun doel – de luchthaven van Carpiquet bij Caen – wisten te halen, maar verder dan hun collega’s op de andere stranden. En ver genoeg om aan het eind van de dag aansluiting te vinden bij de Britten die op Gold Beach waren geland.  

Sword Beach (60 minuten)
Ook bij Sword Beach werden in de nacht voor D-Day parachutisten gedropt, Britten en Canadezen. Ze hadden, net als de Amerikanen bij Utah Beach, de taak om de landing over zee voor te bereiden. Binnen een paar minuten hadden ze twee belangrijke bruggen in handen. Die moesten ze vasthouden tot hun collega’s zich de volgende ochtend een weg door de Duitse verdediging hadden gevochten.

Er was ook op Sword Beach tegenstand, natuurlijk, maar minder heftig dan op de andere stranden. De Duitsers trokken zich eerst terug en zetten toen de tegenaanval in; dat verraste de Britten, maar niet zozeer dat ze onder de voet gelopen werden. Ze sloegen de aanval uiteindelijk af.

Het duurde uiteindelijk bijna een week voor de geallieerden van de vijf stranden één geallieerd front hadden gemaakt.

Wil je zelf een keer de stranden zien waar wereldgeschiedenis werd geschreven?
Le Vert Buisson is daarvoor een ideale uitvalsbasis.

Bekijk hier onze kamers.

created by dji camera