Daarom is de Mont Saint-Michel zo beroemd

 

 

Misschien is het niet eens die beroemde abdij die de Mont Saint-Michel zo bijzonder maakt, maar de zee. Maar dat maakt niet uit natuurlijk. Het is hoe dan ook een bijzondere plek die mensen al eeuwenlang fascineert. Door de ligging in een verre uithoek van Normandië zou je kunnen denken dat de beroemde rots in Bretagne ligt. Maar hij hoort toch echt bij het Normandische departement Manche, toevallig op exact 100 kilometer van onze B&B Le Vert Buisson.  

Oud huis met klimop en grote stenen schuur en muur.

Bezoekers

De schattingen lopen een beetje uiteen, maar er zijn véél mensen die de Mont Saint-Michel bezoeken. Laten we het houden op ongeveer 3 miljoen per jaar. Dat betekent dat je een bezoek een beetje slim moet plannen. Ga als het even kan ergens tussen begin oktober en eind april een kijkje nemen. En als je dan toch in het hoogseizoen gaat, liefst laat op de dag.

Vesting

De Mont Saint-Michel heeft een lange, woelige geschiedenis. Al vroeg in de achtste eeuw stond er een eerste heiligdom op de Mont Saint-Michel. Maar de abdij en bijgebouwen die de berg zo’n herkenbaar silhouet geven dateren uit de (late) middeleeuwen.

Omringd door zee en hoge steile rotsen en gebouwd voor de eeuwigheid, was de Mont Saint-Michel eeuwenlang een onneembare vesting voor  buitenlandse legers. Het was een aanval vanuit Frankrijk die de abdij bijna fataal werd.

Gevangenis

Tijdens de Franse Revolutie had het volk niet alleen schoon genoeg van de inhaligheid van de adel, maar ook van de geestelijke stand. De Benedictijnse kloosterorde van de abdij werd ontbonden en de Mont Saint-Michel kreeg een nieuwe bestemming. Het werd een gevangenis – de Benedictijnen konden gewoon blijven, maar verdwenen achter de tralies – met de toepasselijke bijnaam: ‘Bastille van de zee’. Op een gegeven moment zaten er maar liefst 14.000 gevangen vast.

Monument

Toen er in 1865 niet langer behoefte was aan een gevangenis omgeven door zee, nam de bisschop van Coutances het op zich om het eiland en de gebouwen in oude glorie te herstellen. Het werk was in 1874 klaar; sinds 1979 staat de Mont Saint-Michel op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Eiland

Door getijdenbewegingen en menselijk invloeden begon het gebied om de Mont Saint-Michel aardig dicht te slibben. De rots groeide langzaam maar zeker verder naar de kust. Om dat tegen te gaan moesten  de oude toegangsweg en het parkeerterrein aan de voet van de berg er in 2006 aan geloven. Ervoor in de plaats kwam een brug op peilers waar het water onderdoor kan stromen. Dat, in combinatie de beweegbare dam die sinds 2009 in de rivier de Couesnon ligt, maakt dat de Mont Saint-Michel voorlopig zijn unieke zelf kan blijven.

Overnachten in stijl

Wie een bezoekje aan een plek met zo’n rijke geschiedenis wil brengen, zoekt natuurlijk een bijpassende locatie om te overnachten. Laten wij die nou net in de aanbieding hebben! Le Vert Buisson is een kleinschalige B&B in een stoere Normandische boerderij uit 1764, nog nét in Calvados maar op de grens met Manche. Vanaf hier kun je een prachtige dagtocht naar de Mont Saint-Michel maken, maar geschiedenis is hier overal: bij de D-Day-landingsstranden, in het prachtige middeleeuwse stadje Bayeux of het kasteel van Willem de Veroveraar in Falaise.

Bekijk hier onze kamers.